Saturday, December 10, 2011

GERHANA BULAN

Asalamualaikum.


Gerhana bulan? Kenapakah? Okay semalam nana berFB then terjumpa satu page ni CINTA ALLAH CINTA ABADI. Page ni best. Bace punya bace terjumpa pasal gerhana bulan yang akan berlaku beberapa jam lagi. Di anggarkan gerhana ini akan berlaku selama 3 1/2 jam. Ia akan bermula dari 7.30 malam sehingga 11 malam. Ada jugak yang comment kat page tu ' Mula 7.46pm akhir 11.17pm. Berlaku selama 100 minit paling panjang dalam abad ini dan gerhanaa terakhir pada abad ini ' Waallahualam. 


Copy paste:

Esok Malam bermula Jam 07.30 PM, Gerhana Bulan akan mula berlaku, dan gerhana bulan penuh akan terjadi pada jam 08.48 malam, Di anggarkan gerhana ini akan berlaku selama 3 1/2 Jam kerana ia akan kembali pulih pada jam 11 malam, di Zaman Rasulullah SAW, Baginda akan duduk di dalam Masjid selama berlakunya gerhana kerana baginda pernah bersabda apabila terjadinya gerhana bermakna Allah SWT murka kepada hambanya...

Hadith yang sangat terkenal dan menjadi rujukan meluas mengenai gerhana bulan dan matahari adalah dari Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim, yang bermaksud:
"Sesungguhnya matahari dan bulan merupakan dua tanda daripada tandatanda (kebesaran) Allah. Tidak berlaku gerhana pada kedua-duanya kerana kematian seseorang dan tidak pula kerana kelahirannya. Maka apabila kamu melihat gerhana maka bersolatlah dan berdoalah sehingga kembali terang (hilang gerhana)." (HR Bukhari Muslim)


Bila berlakunya gerhana, itu tandanya kemurkaan allah. Subhanallah. Apa yang kita semua lakukan? Marilah samasama kita fikirkan kembali. Rasa takut pula nana hmm dan marilah samasama kita bertaubat. Renungrenungkanlah ye wahai semua sahabatku.


Ini pula video simulasi gerhana bulan penuh pada 10 disember 2011Love, nanaNo comments:

Post a Comment