Thursday, August 11, 2011

PELAJAR MALAYSIA DIROMPAK&DIPUKUL DI LONDON

Asalamualaikum.

Semalam nana tengok Buletin Utama Tv3 pasal Pelajar Malaysia Dirompak & Dipukul di London

Gambar asyraf

Ya allah sedihnya kan, dah lah jauh dari family jadi pulak macam ni. Asyraf bukan saje kena pukul sampai patah gigi dan rahang, dia juga dirompak. Time tu dia dalam perjalanan ke rumah kawannya untuk berbuka puasa disane. Orang tengah puasa tu weyhh, omputih ni memang tade hati perut ke haa?!! Haihhh panas pulak hati aku!

Gambar asyraf diserang di London

KUALA LUMPUR: “Anak saya bukan saja dipukul hingga patah gigi dan rahang, tetapi dia disamun sekumpulan lelaki sebaik melalui satu kawasan rusuhan di London,” kata Rossli Harun, 49, bapa pelajar Malaysia di Universiti Kaplan, London, Asyraf Haziq, 20. 

Rossli berkata, dia dihubungi Mara dari bahagian pelajar luar negara pagi semalam, memberitahu mengenai kejadian menimpa anaknya itu. 

Menurutnya, daripada maklumat yang diperoleh, anaknya serta seorang kawan Mohd Fariz ketika itu dalam perjalanan untuk berbuka puasa di rumah pelajar senior mereka. 

Rossli yang bekerja sebagai Pengurus Eksekutif Bangunan berkata, dia terkejut dengan berita itu kerana beberapa jam sebelum kejadian, Asyraf ada menghubunginya untuk bertanyakan khabar ibu serta keluarga lain. 

“Rasa macam tak percaya kerana dia baru saja telefon kira-kira jam 11 malam semalam (kelmarin), tiba-tiba pagi tadi (semalam) kira-kira jam 9 pagi, kami dikejutkan dengan berita yang menimpa Asyraf. 

“Saya ada juga menghubungi Wisma Putra untuk mengetahui mengenai keadaan rusuhan di sana, namun dimaklumkan tiada rakyat atau pelajar Malaysia yang terbabit,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam. 

Katanya, video bagaimana Asyraf dipukul dan disamun tersebar dalam YouTube di Internet. Namun, dia bersyukur anaknya itu selamat dan kini dirawat di hospital. 

“Kami juga difahamkan, Asyraf akan dibedah esok (hari ini) untuk merawat rahangnya yang patah. Saya sekeluarga begitu bimbang dan bersedih dengan apa yang menimpa anak, tambahan dia baru saja sebulan di sana melanjutkan pelajaran. 

“Jika ada peluang saya dan isteri akan ke London untuk melihat keadaannya, tapi ia bergantung pada perkembangan rusuhan di sana. Tak sangka perkara ini boleh berlaku, lebih-lebih lagi menjelang Syawal ini, Asyraf tidak dapat pulang kerana baru saja di sana,” katanya. 

Menurutnya lagi, jika perlu dia meminta Mara membawa pulang anaknya kerana dalam keadaan sekarang, Asyraf mungkin terpaksa menangguhkan pelajaran. 

Sementara itu, Bernama melaporkan, Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata, Asyraf tidak kritikal dan hanya cedera di bahagian rahang dan kini dirawat diRoyal London Hospital

“Pelajar itu tidak terbabit dalam rusuhan, tetapi dia diserang sekumpulan perusuh ketika keluar dari tren bawah tanah ketika dalam perjalanan menziarahi rakannya untuk berbuka puasa di utara London,” katanya pada majlis berbuka puasa di Institut Kemajuan Desa (Infra)


Video Pelajar Malaysia dirompak dan Dipukul di London

GAMBAR TERKINI ASYRAF HAZIQ ROSLI [ LINK ]

Love,nana

6 comments:

  1. ishhhhh,,sgt kejam...btw,,done follow..:)

    ReplyDelete
  2. Amin. Sedih sangat. Syukur esok mak ayah dia akan berlpas ke London:)

    ReplyDelete
  3. kan? hmm tade hati perut langsung omputih nih!

    ReplyDelete